Ma is érdemes butatelefont venni

A modern élet nélkülözhetetlen kellékének tekintjük az okostelefont és az appokat, mégis elég sokan lecövekeltek a hagyományos mobilok mellett. Évente több mint félmilliárd vevő választja az egyszerűbb telefonokat, aminek több oka lehet.

  • A gazdagabb nyugati országokban a gyermekek és az idősek,
  • a fejlődő országokban az első mobiljukat használók vesznek butatelefont.
  • Sokan gyűlölik a Facebookot, és így próbálják megvédeni a személyes adataikat.
  • Bizonyos szituációkban a jó akkuidő fontosabb, mint a nagy, színes kijelző.

A klasszikus mobilok gyártói közt még mindig népszerű a Nokia, akkor is, ha ez már nem ugyanaz a cég. A Microsoft először felvásárolta az egészet, de a redmondi szoftvercégnek csak okostelefonokra volt szüksége, a butatelefonokat nemrég átpasszolta a kínai Foxconn kezei közé. A kínai cégek aktívak ezen a piacon, és más márkák is eljutnak az európai boltokba, például a Navon és az Alcatel mobilja.

Külön kategóriát képeznek a butatelefonok közt az időseknek szánt speciális készülékek, jól látható, nagy gombokkal és biztonsági funkciókkal, illetve népszerűek a megerősített burkolatú, víz- és por- és ütésálló mobilok, hiszen vannak olyan munkák, ahol a mobilnak is extrém körülményeket kell túlélnie.

Klasszikus menü

A Nokia 215 kijelzője és a felbontása nagyjából akkora, mint az okosóráké, szóval biztosan nem érzünk majd kényszert a web böngészésére. Az akkuja viszont sokkal tovább bírja, készenléti módban akár négy hetet kihúzhatunk vele, és majdnem egy teljes napon át telefonálhatunk. A kamerájával nem érdemes foglalkozni, az a 0,3 megapixeles felbontás szörnyű tréfa csak. Sokkal fontosabb, hogy lejátssza az mp3-at és a tárhelye microSD kártyával bővíthető.

Mindez 11 ezer forintba kerül, vagyis a Nokia 215 olcsóbb, mint a telefonhoz passzoló, korlátlan telefonálást kínáló díjcsomagok. Szolgáltatóból mindjárt kettőt is választhatunk, hiszen duál sim-es a készülék.

7dba26b7-8e7c-4989-ac9f-ef0fe2e4e318

 

Maradjunk még egy körre a Nokiánál, mert a 230-as modell is említésre méltó. Ez már 18 ezer forintba kerül, és ezzel az árral már a cég legdrágább klasszikus mobiljai közé tartozik. Kicsit elegánsabb megjelenésű az alu hátlap és a pár milliméterrel nagyobb kijelző miatt. Ez is microSD kártyával bővíthető (max. 32 GB), és az akku nem egészen egy hónapig bírja készenléti módban. A kamerája 2 megapixeles, vagyis elég gyatra minőségű.

Bár a Nokiákon van előre telepített Facebook Messenger, az online szolgáltatásokkal óvatosan kell bánni, mert a 215-ös csak GPRS, a 230-as modell csak EDGE kapcsolatot támogat, és ezeknek a sebességét még kilobit per másodpercben mérik.

cat-b30

Egészen erős versenyző a Cat B30, igaz, ezért már 25 ezer forintot kell a kasszánál hagyni. Cserébe a mobil ismeri a 3G-t, és úgy megerősítették a vázát, hogy 1,8 méteres magasságból épen túl kell élnie a csupasz betonra zuhanást. Emellett még por- és vízálló is. Ha beleejtjük egy legfeljebb 1 méter mély kerti tóba, harminc percünk van megtalálni.

Alapvetően időseknek készült a Doro Primo 406, de a tulajdonságai alapján hétvégi telefonnak is elég jó. A klasszikus kagylóforma megvédi a kijelzőt, a beépített zseblámpa a kempingekben és a fesztiválokon egyaránt nagy segítséget nyújt; az utóbbinál a nagy hangerő is kifejezetten előnyös. Egyedül a 0,3 megapixeles kamerát nem értjük: még a jó szeműek se feltétlenül tudják megállapítani ekkora felbontásnál, hogy a képen egy felmosó mop, vagy a nagyi szőrmók kutyája látható.

punkt.png

Azoknak is találtunk klasszikus mobilt, akik egy fillért sem akarnak megspórolni, csak tüntetőleg nem használnak okostelefont. A Punkt MP01 háromszáz euróba, azaz több mint 90 ezer forintba kerül, pedig nem tud mást, mint telefonálni és sms-t küldeni. Persze “nagyon stílusos”, és ennek a két szónak mindig elkérik az árát.

Az igazi antitelefon azonban pár ezer forintért megvehető, és ezzel aztán garantáltan senki sem fog minket megzavarni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük