Ma is érdemes butatelefont venni

A modern élet nélkülözhetetlen kellékének tekintjük az okostelefont és az appokat, mégis elég sokan lecövekeltek a hagyományos mobilok mellett. Évente több mint félmilliárd vevő választja az egyszerűbb telefonokat, aminek több oka lehet.

  • A gazdagabb nyugati országokban a gyermekek és az idősek,
  • a fejlődő országokban az első mobiljukat használók vesznek butatelefont.
  • Sokan gyűlölik a Facebookot, és így próbálják megvédeni a személyes adataikat.
  • Bizonyos szituációkban a jó akkuidő fontosabb, mint a nagy, színes kijelző.

A klasszikus mobilok gyártói közt még mindig népszerű a Nokia, akkor is, ha ez már nem ugyanaz a cég. A Microsoft először felvásárolta az egészet, de a redmondi szoftvercégnek csak okostelefonokra volt szüksége, a butatelefonokat nemrég átpasszolta a kínai Foxconn kezei közé. A kínai cégek aktívak ezen a piacon, és más márkák is eljutnak az európai boltokba, például a Navon és az Alcatel mobilja.

Külön kategóriát képeznek a butatelefonok közt az időseknek szánt speciális készülékek, jól látható, nagy gombokkal és biztonsági funkciókkal, illetve népszerűek a megerősített burkolatú, víz- és por- és ütésálló mobilok, hiszen vannak olyan munkák, ahol a mobilnak is extrém körülményeket kell túlélnie.

Klasszikus menü

A Nokia 215 kijelzője és a felbontása nagyjából akkora, mint az okosóráké, szóval biztosan nem érzünk majd kényszert a web böngészésére. Az akkuja viszont sokkal tovább bírja, készenléti módban akár négy hetet kihúzhatunk vele, és majdnem egy teljes napon át telefonálhatunk. A kamerájával nem érdemes foglalkozni, az a 0,3 megapixeles felbontás szörnyű tréfa csak. Sokkal fontosabb, hogy lejátssza az mp3-at és a tárhelye microSD kártyával bővíthető.

Mindez 11 ezer forintba kerül, vagyis a Nokia 215 olcsóbb, mint a telefonhoz passzoló, korlátlan telefonálást kínáló díjcsomagok. Szolgáltatóból mindjárt kettőt is választhatunk, hiszen duál sim-es a készülék.

7dba26b7-8e7c-4989-ac9f-ef0fe2e4e318

 

Maradjunk még egy körre a Nokiánál, mert a 230-as modell is említésre méltó. Ez már 18 ezer forintba kerül, és ezzel az árral már a cég legdrágább klasszikus mobiljai közé tartozik. Kicsit elegánsabb megjelenésű az alu hátlap és a pár milliméterrel nagyobb kijelző miatt. Ez is microSD kártyával bővíthető (max. 32 GB), és az akku nem egészen egy hónapig bírja készenléti módban. A kamerája 2 megapixeles, vagyis elég gyatra minőségű.

Bár a Nokiákon van előre telepített Facebook Messenger, az online szolgáltatásokkal óvatosan kell bánni, mert a 215-ös csak GPRS, a 230-as modell csak EDGE kapcsolatot támogat, és ezeknek a sebességét még kilobit per másodpercben mérik.

cat-b30

Egészen erős versenyző a Cat B30, igaz, ezért már 25 ezer forintot kell a kasszánál hagyni. Cserébe a mobil ismeri a 3G-t, és úgy megerősítették a vázát, hogy 1,8 méteres magasságból épen túl kell élnie a csupasz betonra zuhanást. Emellett még por- és vízálló is. Ha beleejtjük egy legfeljebb 1 méter mély kerti tóba, harminc percünk van megtalálni.

Alapvetően időseknek készült a Doro Primo 406, de a tulajdonságai alapján hétvégi telefonnak is elég jó. A klasszikus kagylóforma megvédi a kijelzőt, a beépített zseblámpa a kempingekben és a fesztiválokon egyaránt nagy segítséget nyújt; az utóbbinál a nagy hangerő is kifejezetten előnyös. Egyedül a 0,3 megapixeles kamerát nem értjük: még a jó szeműek se feltétlenül tudják megállapítani ekkora felbontásnál, hogy a képen egy felmosó mop, vagy a nagyi szőrmók kutyája látható.

punkt.png

Azoknak is találtunk klasszikus mobilt, akik egy fillért sem akarnak megspórolni, csak tüntetőleg nem használnak okostelefont. A Punkt MP01 háromszáz euróba, azaz több mint 90 ezer forintba kerül, pedig nem tud mást, mint telefonálni és sms-t küldeni. Persze “nagyon stílusos”, és ennek a két szónak mindig elkérik az árát.

Az igazi antitelefon azonban pár ezer forintért megvehető, és ezzel aztán garantáltan senki sem fog minket megzavarni.